Kontakt

Österbovägen 18

441 72 Sollebrunn

info@hastcoacheleonor.nu

0707-419744

 

  • Hästcoach Eleonor.nu

 

Eleonor Hedström

Certifierad Hästcoach via Hästcoach Norden www.hastcoach.se

Godkänd Hobbyverksamhet

Säker&Naturlig Hästhantering

Hästcoach Eleonor Hedström

Säker och Naturlig Hästhantering

Nh- Natural Horsemanship enligt mig

Då jag vill hjälpa både hästar och människor att må så bra som möjligt så är det bra med mer kunskap och förståelse för bådas psykologi- beteende och behov samt att förstå skillnaden mellan häst och människa därav jag är utbildad och jobbar inom båda delar, förståelse och kunskap om både dig själv och hästen ger en god balans för att kunna skapa en djupare och ännu bättre relation och kommunikation mellan er och värdet i sättet jag jobbar ökar välmåendet istället för prestation.

Samt att ju mer förståelse och kunskap för hästen så tror jag helt och hållet att olycksstatistiken kommer minskas!

 

Vad är NH för mig:

Nh- Natural horsemanship är för mig naturlig hästhantering samt naturlig hästhållning.

Att få mer kunskap om hästen ur hästens perspektiv.

Att skapa en naturlig relation med sin häst, att hålla hästarna så nära sin naturliga miljö det går, kommunicera med dom på deras språk och bygga upp ett signalsystem som båda förstår och alltid utgå utifrån deras psykologi, beteende och behov för att dom ska må så bra som möjligt.

 

För mig handlar det om att erbjuda större öppna ytor i hage, utevistelse dygnet runt då dom är vandringsdjur och flyktdjur som vill ha bra uppsikt runtomkring sig för att känna trygghet samt att jag upplever att hästar som går på lösdrift är mer harmoniska och mer friska och skadefria.

Enligt mig är det också att dom får gå barfota i möjligaste mån, få fri eller begränsad (slowfeednät) fri tillgång på grovfoder och vatten, inget kraftfoder utan endast tillsätta mineraler och vitaminer som fattas i sveriges marker (tips www.activmineral.se)

 

Samt att undvika använda för mycket "onödig" utrustning på hästarna, hitta ett bra samarbete, förbättra kunskapen och öka förståelsen istället.

Att utbilda på ett positivt sätt istället för att jobba med att dom ska undvika smärta.

Med dessa bitar kan vi göra i stort sett allting på samarbete, som ett bra ordspråk "Säkerheten sitter inte i utrustningen utan i kunskapen" samt att ju mer jag plockar på desto mindre behöver jag tänka, då är risken större att man tappar kommunikationen.

 

Ledarskap? För mig utstrålar ordet makt och känns negativt och otrevligt i mina öron, vi har inte en chans att vara en trovärdig ledare i hästens ögon, vi är inte en del av flocken och har inte den kapacitet och trovärdighet som hästar behöver av en ledare, utan mer en samarbetspartner som dom umgås med några timmar / dag. En häst som känner sig trygg och säker med oss är ofta villigt inställd till dina önskningar.

 

Hästar är villebrådsdjur och flyktdjur samt oerhört mycket snabbare, starkare och större än oss, vi ligger även ljusår efter i reaktion i jämförelse. En häst kan bidra till allvarliga skador på både sig själva och oss, även döda.

Vi människor är rovdjur, så våra naturliga beteenden jäntemot hästens kan ställa till det i relationen oss emellan, ofta pga missriktad välvilja som t.ex handmatning skapar vi situationer som kan upplevas på ett helt annat sätt av hästen än vad vi hade för avsikt med handlingen.

 

Genom vår okunskap och handlingar kan vi lära hästen att bete sig på ett farligt sätt, ibland räcker det att ha blivit illa tilltygad mentalt eller fysiskt.

 

Allt kan bli så mycket enklare och framförallt säkrare om det finns en större förståelse för hästens naturliga beteenden och behov, vi får helt enkelt lära oss att tänka och agera som en häst och hitta ett signalsystem som båda parter förstår för en sundare och trevligare relation oss emellan.

Delar som är bra att jobba med med sin häst som jag coachar i förutom problemlösning och den teoretiska kunskapen, passar utmärkt till alla hästar och med all fördel för unghästen:

 

  • Grunden marken- Ledövningar vardagshantering
  • Toleransträning
  • Tryck
  • Kroppspråk, tillstånd
  • Cirkel
  • Klaustrofobi
  • Lastning
  • Medveten, balanserad ridning samt grunden ridning
  • Förbereda inför inridning

 

Intresserad av coachning eller veta mer mejla mig för frågor

info@hastcoacheleonor.se